виробництво сонячних панелей

Європа підтримує модернізацію фотоелектричної галузі та подальше впровадження відновлюваних джерел енергії.

Криза напівпровідників у 2021 році та недотримання термінів ланцюжків постачання показали, що фотоелектрична галузь може стійко розвиватися лише за наявності чіткого стратегічного бачення всього її ланцюжка створення вартості в Європі.
Європейський ринок фотоелектричних сонячних батарей сьогодні зростає, але для подальшої підтримки необхідно перебудувати значні європейські виробничі потужності.

SolarPower Europe припускає, що до 2025 року в Європі буде вироблено 20 ГВт продукції по всьому ланцюжку створення вартості сонячних фотоелектричних елементів. Саме така мета стоїть перед SolarPower Europe – промисловим альянсом, заснованим у лютому цього року, що сприяє модернізації промислових європейських проектів. В даний час у ЄС кожен сегмент виробництва пластин та елементів має потужність 1 ГВт або менше.
Існує кілька виробників модулів, загальна потужність яких становить 6-7 ГВт, але лише один виробник кремнію та кілька виробників інверторів можуть випускати продукцію на рівні 1 ГВт.

Привід оптимізму.

У 2021 році «деякі європейські виробники сонячних елементів та модулів значно просунулися вперед». Компанія Meyer Burger відкрила два виробничі майданчики у Східній Німеччині з річною виробничою потужністю 0,4 ГВт сонячних елементів та модулів та забезпечила фінансування для розширення виробництва 1,4 ГВт елементів та 1 ГВт модулів наступного року. Oxford PV переводить свій виробничий майданчик у Бранденбурзі на повну потужність у 2022 році. NexWafe отримала інвестиції від глобального інвестора в сонячну енергетику – компанії Reliance, що дозволить їй розпочати виробництво у Німеччині у 2022 році з можливістю розширення до 3 ГВт у 2025 році.

комерційне виробництво сонячних панелей
Компанія Oxford PV, яка у грудні 2020 року встановила новий світовий рекорд ефективності осередків у 29,52%, сподівається розпочати комерційне виробництво у 2022 році.

Norwegian Crystal оголосила про модернізацію виробництва злитків потужністю 10 ГВт у Європі. NorSun подвоїла виробничі потужності з виробництва злитків та пластин до 1 ГВт у 2021 році. Виробництва сонячного скла та інкапсуляторів мобілізуються для забезпечення реіндустріалізації сонячної енергії в Європі по всьому ланцюжку створення вартості.

Визнання та винагорода.

Не дивно, що з огляду на промислові розробки по всьому ланцюжку створення вартості, політики все частіше відзначають потенціал виробництва сонячної енергії у Європі. Промислова стратегія Європейської комісії, опублікована у травні, виділяє сонячні фотоелектричні системи як одну із 14 ключових галузей промисловості в ЄС. У звіті ЄК «Прогрес у галузі конкурентоспроможності чистих енергетичних технологій» зазначається, що «галузь зростає з несподіваною швидкістю», і визнається її глобальне лідерство в ЄС у різних ланках виробничо-збутового ланцюжка, включаючи НДДКР, виробництво полікремнію та виготовлення фотоелектричних панелей.

2021 року було зроблено кілька важливих політичних заяв. В Італії компанія Enel Green Power стала одним із перших семи великомасштабних проектів, які отримали грант у рамках першого Інноваційного фонду ЄС. Нагорода дозволить профінансувати розширення на 3 ГВт заводу Enel з виробництва біфазних гетеропереходів у Катанії, що забезпечить більшу продуктивність у порівнянні зі звичайними фотоелектричними модулями.

Що далі?

Без фінансової підтримки для зниження ризику реінвестування у стратегічні виробничі потужності галузі буде складно максимально реалізувати свій потенціал і досягти кліматичних цілей. Нещодавнє продовження програми InvestEU – чудова нагода зробити Європейський інвестиційний банк інвестиційним підрозділом промислової стратегії ЄС.
Створивши ці умови та об'єднавши європейську промисловість, ЄС виведе виробництво сонячної енергії на новий рівень. Наступного року завдяки новій стратегії SolarPower Europe у сфері сонячної енергетики можливостей стане ще більше. У другому кварталі 2022 року SolarPower Europe планує працювати з учасниками фотоелектричних проектів та зацікавленими сторонами, щоб гарантувати підтримку європейської сонячної промисловості по всьому ланцюжку створення вартості.